Wersje językowe
SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI!
Bank przepisów czyli jak wykorzystać owoce liofilizowane premium Lioforte w kuchni
Bank przepisów czyli jak wykorzystać owoce liofilizowane premium Lioforte w kuchni

Zobaczcie jak łatwo wykorzystywać nasze owoce liofilizowane premium Lioforte w prostych i zdrowych przepisach!

 

DOMOWA CZEKOLADA Z OWOCAMI LIOFILIZOWANYMI PREMIUM LIOFORTE

Autor przepisu i zdjęcia: Karolina Wilk/Kinka

Składniki:

  • 100 g masła,
  • 40 g pasty kokosowej lub masła orzechowego, migdałowego (do wyboru – kto, co lubi),
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2-3 krople olejku migdałowego.

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe,
  • garść malin liofilizowanych Lioforte
  • garść czarnych porzeczek Lioforte

Wykonanie:

Masło stopić, wymieszać z pozostałymi składnikami, lekko podgrzewając. Uwaga! Jeśli masa się zagotuje, może się oddzielić tłuszcz, a część stała zamienić w grudki. Wtedy bez paniki - wyłączamy kuchenkę, dodajemy do masy łyżkę gęstej śmietany i mieszamy za pomocą rózgi kuchennej.

Wykładamy masę na formy wyłożonej papierem do pieczenia, wygładzamy. Wkładamy na 10-15 minut do lodówki. Wyjmujemy, dekorujemy dodatkami, wkładamy do zamrażalnik na ok. 2 godziny. Wyjmujemy, kroimy na kawałki i w ten sposób mamy idealny, zdrowy deser do kawy!

©Karolina Wilk/Kinka, www.kinka.com.pl

 

INSTAOWSIANKA

Autor przepisu i zdjęcia: Karolina Wilk/Kinka

Składniki:

  • 250 ml mleka,
  • łyżka masła orzechowego,
  • kilka łyżek płatków owsianych.

Dodatkowo:

  • płatki owsiane błyskawiczne,
  • maliny czerwone i czarne liofilizowane Lioforte
  • czarne porzeczki liofilizowane Lioforte
  • migdały,
  • granola,
  • banan,
  • borówki,
  • świeże kwiaty lub mięta.

Wykonanie:

Mleko zagotowujemy z płatkami owsianymi i masłem orzechowym, przelewamy do miski. Dekorujemy dodatkami. Zdrowe i pyszne w jednym!

©Karolina Wilk/Kinka, www.kinka.com.pl

 

EFEKTOWNA BEZA DEKOROWANA OWOCAMI LIOFILIZOWANYMI PREMIUM LIOFORTE

Autor przepisu i zdjęcia: Karolina Wilk/Kinka

Składniki na bezę:

  • 2 białka,
  • szczypta soli,
  • 140 g cukru,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Składniki na krem:

  • kremówka 250 ml,
  • 2 łyżeczki cukru pudru.

Dodatkowo:

  • garść borówek
  • garść malin liofilizowanych Lioforte,
  • garść owoców aronii liofilizowanych Lioforte,
  • garść migdałów.

Wykonanie:

  1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier - stopniowo, łyżka po łyżce, ubijając aż cukier się rozpuści; można sprawdzić, czy rozcierając masę w palcach czujemy cukier.
  2. Na papierze do pieczenia odrysowujemy okrąg, np. biorąc talerz deserowy. Wykładamy masę, formujemy bezę, w środku robimy niewielkie wgłębienie. Bezę pieczemy 30 minut w 140 stopniach z termoobiegiem, a następnie 2 godziny w 100 stopniach z termoobiegiem. Można to zrobić dzień wcześniej.
  3. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem. Wykładamy na ostudzoną bezę, dekorujemy owocami. Najlepiej wybrać takie, które będą doskonale przełamywały słodkość bezy lekko kwaskowatym smakiem.

©Karolina Wilk/Kinka, www.kinka.com.pl

 

-

©Lioforte Sp. z o.o. Sp.k.

Dalsze rozpowszechnianie w/w przepisów i/lub całości lub zdjęć wymaga uprzedniej zgody firmy Lioforte oraz autorów poszczególnych przepisów.

do góry
Instagram
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl