Składniki:
Masa serowa:
- 1 kg sera sernikowego śmietankowego
- 200 g ricotty/mascarpone
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 200 g erytrytolu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z limonki
Spód:
- 250 g herbatników
Dodatki:
- Garść czarnej maliny od Lioforte
Wykonanie:
Rozgniatamy herbatniki w rękach i wykładamy do tortownicy wyścielonej folią. Następnie przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki na masę dodajemy do misy i mieszamy za pomocą robota lub dokładnie ręcznie. Wylewamy na ciasteczkowy spód. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C i pieczemy sernik przed 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C i pieczemy sernik przez około 60 minut. Gdy sernik będzie gotowy, uchylamy piekarnik, ale nie wyjmujemy go przez godzinę. Po ostudzeniu dekorujemy czarną maliną liofilizowaną premium Lioforte i listkiem mięty.
Autor przepisu i zdjęcia:
Patrycja Marszalec, mgr dietetyki, www.zdrowy-sukces.pl
Powrót do wszystkich przepisów
©Lioforte Sp. z o.o.
Dalsze rozpowszechnianie przepisów i/lub zdjęć wymaga uprzedniej zgody firmy Lioforte oraz autorów poszczególnych przepisów.
---