Wersje językowe
SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI!
SERNIK Z CZEKOLADĄ, BRZOSKWINIOWYMI PSZCZÓŁKAMI I ARONIĄ LIOFILIZOWANĄ PREMIUM LIOFORTE
SERNIK Z CZEKOLADĄ, BRZOSKWINIOWYMI PSZCZÓŁKAMI I ARONIĄ LIOFILIZOWANĄ PREMIUM LIOFORTE

 

Ciasto czekoladowe:
100 g masła,
120 g czekolady,
100 g cukru,
łyżeczka cukru waniliowego,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
80 g mąki pszennej
2 jajka.

Ciasto sernikowe:
500 g sera sernikowego,
2 jajka,
3 łyżki miękkiego masła,
3 łyżki cukru + 3 łyżeczki cukru waniliowego,
1 budyń śmietankowy.

Dekoracja:
puszka brzoskwiń w zalewie,
aronia liofilizowana premium Lioforte,
kilka kostek gorzkiej czekolady,
płatki migdałów.

Wykonanie:
Ciasto czekoladowe: Masło roztapiamy z czekoladą - na kuchence lub w mikrofalówce, ostudzamy. Cukier i jajka miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji, ok. 3 minut, na najwyższych obrotach miksera. Dodajemy czekoladę oraz pozostałe składniki. Formę do tarty wysmarowujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto czekoladowe.
Sernik: jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy ser i pozostałe składniki. Miksujemy na najwyższych obrotach ok. 3 minut.
Ciasto serowe wylewamy na czekoladowe.
Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni w opcji góra-dół (lub 160 stopni z termoobiegiem).
Na gotowym cieście układamy odsączone z soku połówki brzoskwiń. Za pomocą roztopionej czekolady robimy paski i oczka, a z płatków migdałów - skrzydełka. Wokół pszczółek wysypujemy aronię liofilizowaną premium Lioforte.

Autor przepisu i zdjęcia: Karolina Wilk/Kinka, www.kinka.com.pl

 

Powrót do wszystkich przepisów

do góry
Instagram
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl