Składniki na bezę:
2 białka,
szczypta soli,
140 g cukru,
łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Składniki na krem:
kremówka 250 ml,
2 łyżeczki cukru pudru.
Dodatkowo:
garść borówek
garść malin liofilizowanych Lioforte,
garść owoców aronii liofilizowanych Lioforte,
garść migdałów.
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier - stopniowo, łyżka po łyżce, ubijając aż cukier się rozpuści; można sprawdzić, czy rozcierając masę w palcach czujemy cukier.
Na papierze do pieczenia odrysowujemy okrąg, np. biorąc talerz deserowy. Wykładamy masę, formujemy bezę, w środku robimy niewielkie wgłębienie. Bezę pieczemy 30 minut w 140 stopniach z termoobiegiem, a następnie 2 godziny w 100 stopniach z termoobiegiem. Można to zrobić dzień wcześniej.
Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem. Wykładamy na ostudzoną bezę, dekorujemy owocami. Najlepiej wybrać takie, które będą doskonale przełamywały słodkość bezy lekko kwaskowatym smakiem.
Autor przepisu i zdjęcia: Karolina Wilk/Kinka, www.kinka.com.pl