Składniki:
Ciasto
- 1 pełna szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 50 g zimnego masła
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
Nadzienie
- 3 średniej wielkości czerwone cebule
- 100 g sera gorgonzola
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 50 ml mleka
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka curry
Dekoracja
- 1 garść jeżyn liofilizowanych premium Lioforte
- świeży rozmaryn
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy przez chwilę.
Następnie dzielimy ciasto na 6 równych części i formujemy z nich kulki.
Każdą kulkę rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i wkładamy w foremki do tartaletek. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach C.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Cebulę obieramy i drobno kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, następnie podlewamy ją odrobiną wody i dusimy na wolnym ogniu, do czasu aż będzie miękka. Doprawiamy.
Na podpieczone tartaletki wykładamy cebulę.
Jajko mieszamy z mlekiem i przyprawami, zalewamy tartaletki.
Na wierzchu układamy kawałki gorgonzoli.
Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach C.
Przed podaniem dekorujemy jeżyną liofilizowaną premium Lioforte i świeżym rozmarynem.
Autor przepisu i zdjęcia:
Patrycja Marszalec, mgr dietetyki, www.zdrowy-sukces.pl
Składniki:
Ciasto
- 1 pełna szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 50 g zimnego masła
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
Nadzienie
- 3 średniej wielkości czerwone cebule
- 100 g sera gorgonzola
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 50 ml mleka
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka curry
Dekoracja
- 1 garść jeżyn liofilizowanych premium Lioforte
- świeży rozmaryn
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy przez chwilę.
Następnie dzielimy ciasto na 6 równych części i formujemy z nich kulki.
Każdą kulkę rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i wkładamy w foremki do tartaletek. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach C.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Cebulę obieramy i drobno kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, następnie podlewamy ją odrobiną wody i dusimy na wolnym ogniu, do czasu aż będzie miękka. Doprawiamy.
Na podpieczone tartaletki wykładamy cebulę.
Jajko mieszamy z mlekiem i przyprawami, zalewamy tartaletki.
Na wierzchu układamy kawałki gorgonzoli.
Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach C.
Przed podaniem dekorujemy jeżyną liofilizowaną premium Lioforte i świeżym rozmarynem.
Autor przepisu i zdjęcia:
Patrycja Marszalec, mgr dietetyki, www.zdrowy-sukces.pl
Składniki:
Ciasto
- 1 pełna szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 50 g zimnego masła
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
Nadzienie
- 3 średniej wielkości czerwone cebule
- 100 g sera gorgonzola
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 50 ml mleka
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka curry
Dekoracja
- 1 garść jeżyn liofilizowanych premium Lioforte
- świeży rozmaryn
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy przez chwilę.
Następnie dzielimy ciasto na 6 równych części i formujemy z nich kulki.
Każdą kulkę rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i wkładamy w foremki do tartaletek. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach C.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Cebulę obieramy i drobno kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, następnie podlewamy ją odrobiną wody i dusimy na wolnym ogniu, do czasu aż będzie miękka. Doprawiamy.
Na podpieczone tartaletki wykładamy cebulę.
Jajko mieszamy z mlekiem i przyprawami, zalewamy tartaletki.
Na wierzchu układamy kawałki gorgonzoli.
Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach C.
Przed podaniem dekorujemy jeżyną liofilizowaną premium Lioforte i świeżym rozmarynem.
Autor przepisu i zdjęcia:
Patrycja Marszalec, mgr dietetyki, www.zdrowy-sukces.pl
Powrót do wszystkich przepisów
©Lioforte Sp. z o.o.
Dalsze rozpowszechnianie przepisów i/lub zdjęć wymaga uprzedniej zgody firmy Lioforte oraz autorów poszczególnych przepisów.