Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, o czym przypomina popularne (i bardzo mądre z punktu widzenia dietetyki) powiedzenie: „Śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, a kolację jak żebrak!”. Śniadanie może być jednocześnie pyszne i zdrowe, a na dodatek przygotowane ekspresowo. Kluczowym elementem w każdym przepisie są nasze owoce liofilizowane premium Lioforte. Przepisy opracowała dla Was Karolina Wilk, autorka bloga Szczęście jest proste/Kinka.com.pl.
PIECZONA OWSIANKA CZEKOLADOWA Z CZARNYMI MALINAMI LIOFILIZOWANYMI PREMIUM LIOFORTE
Składniki:
- szklanka płatków owsianych błyskawicznych,
- szklanka posiekanych orzechów, wiórek kokosowych, pistacji itp.
- szklanka czarnych malin liofilizowanych premium Lioforte,
- łyżka kakao ciemnego,
- 4 kostki posiekanej gorzkiej czekolady,
- 5 łyżek cukru lub miodu,
- 3 łyżki masła orzechowego,
- 2 jajka,
- szklanka mleka.
Wykonanie:
- W pierwszej misce mieszamy sypkie składniki, a w drugiej płynne. Wlewamy składniki płynne do suchych, mieszamy.
- Formę do tarty smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą lub wiórkami kokosowymi. Wlewamy owsiankę.
- Pieczemy 20 minut w 190 stopniach, w opcji góra-dół.
---
PUSZYSTY OMLET BUDYNIOWY Z CZARNYMI MALINAMI I LIOOWOCAMI PREMIUM LIOFORTE
Składniki:
- 1 jajko,
- 2 łyżki proszku budyniowego, waniliowego,
- szczypta soli,
- łyżka cukru,
- czarne maliny liofilizowane premium Lioforte oraz LioOwoce premium Lioforte,
- masło do smażenia.
Wykonanie:
- Ubijamy białko na sztywno ze szczyptą soli.
- Dodajemy cukier, ubijamy jak na bezę.
- Zmniejszamy obroty na najniższej, dodajemy żółtko, a następnie budyń.
- Omlet smażymy na małej patelni, na niewielkiej mocy palnika, na rozgrzanym maśle, po ok. 2 minuty z każdej strony.
- Podajemy ze zdrowym kremem czekoladowym, czarnymi malinami liofilizowanymi premium Lioforte i LioOwocami premium Lioforte.
---
OWSIANKA NOCNA Z OWOCAMI LIOFILIZOWANYMI PREMIUM LIOFORTE
Składniki:
- pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
- pół szklanki ulubionych owoców liofilizowanych premium Lioforte, może to być np. malina lub gotowa do użycia mieszanka LioOwoców premium Lioforte,
- łyżka nasion chia,
- szklanka mleka, roślinnego lub krowiego,
- masło orzechowe - na kolejny dzień.
Wykonanie:
- Mieszamy suche składniki, dodajemy mleko.
- Wszystko wlewamy do słoiczka, odstawiamy na noc do lodówki.
- Rano dekorujemy owocami, masłem orzechowym i zajadamy :-)
---
PLACKI TWAROGOWE Z CZARNYMI MALINAMI LIOFILIZOWANYMI PREMIUM LIOFORTE
Składniki:
- 125 g serka twarogowego,
- pół szklanki pokruszonych czarnych malin liofilizowanych premium Lioforte,
- 2 jajka,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki mąki owsianej (lub pszennej).
Wykonanie:
- Ubijamy jajka na sztywną pianę, odstawiamy.
- Żółtka ucieramy z serkiem twarogowym, cukrem, na końcu dodajemy mąkę.
- Delikatnie mieszamy ciasto z ubitymi białkami.
- Smażymy na rozgrzanej patelni, na maśle.
---
ZAPIEKANE TOSTY FRANCUSKIE Z LIOOWOCAMI PREMIUM LIOFORTE
Składniki:
- duża chałka lub 4 małe bułki,
- szklanka LioOowoców premium Lioforte,
- szczypta cynamonu,
- szklanka mleka,
- 3 jajka,
- łyżka miodu,
- łyżka cukru waniliowego,
- masło.
Wykonanie:
- Mieszamy mleko, jajka, miód, cynamon i cukier, dodajemy do nich owoce, odstawiamy.
- Formę do zapiekania smarujemy masłem.
- Pieczywo kroimy w niewielkie cząstki, wrzucamy do naczynia.
- Całość zalewamy przygotowaną na początku mieszanką.
- Zapiekamy ok 25 minut w 180 stopniach, w opcji góra-dół.
- Gotowe danie posypujemy cukrem pudrem.
---
Autor przepisów i zdjęć: Karolina Wilk/Kinka, www.kinka.com.pl
©Lioforte Sp. z o.o.
Dalsze rozpowszechnianie w/w przepisów i/lub zdjęć wymaga uprzedniej zgody firmy Lioforte oraz autorów poszczególnych przepisów.