Wersje językowe
SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI!
Szybkie, zdrowe i proste śniadanie: 5 fantastycznych przepisów !

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, o czym przypomina popularne (i bardzo mądre z punktu widzenia dietetyki) powiedzenie: Śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, a kolację jak żebrak!”. Śniadanie może być jednocześnie pyszne i zdrowe, a na dodatek przygotowane ekspresowo. Kluczowym elementem w każdym przepisie są nasze owoce liofilizowane premium Lioforte. Przepisy opracowała dla Was Karolina Wilk, autorka bloga Szczęście jest proste/Kinka.com.pl.

 

PIECZONA OWSIANKA CZEKOLADOWA Z CZARNYMI MALINAMI LIOFILIZOWANYMI PREMIUM LIOFORTE

Składniki:

  • szklanka płatków owsianych błyskawicznych,
  • szklanka posiekanych orzechów, wiórek kokosowych, pistacji itp.
  • szklanka czarnych malin liofilizowanych premium Lioforte,
  • łyżka kakao ciemnego,
  • 4 kostki posiekanej gorzkiej czekolady,
  • 5 łyżek cukru lub miodu,
  • 3 łyżki masła orzechowego,
  • 2 jajka,
  • szklanka mleka.

Wykonanie:

  • W pierwszej misce mieszamy sypkie składniki, a w drugiej płynne. Wlewamy składniki płynne do suchych, mieszamy.
  • Formę do tarty smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą lub wiórkami kokosowymi. Wlewamy owsiankę.
  • Pieczemy 20 minut w 190 stopniach, w opcji góra-dół.

---

PUSZYSTY OMLET BUDYNIOWY Z CZARNYMI MALINAMI I LIOOWOCAMI PREMIUM LIOFORTE

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 2 łyżki proszku budyniowego, waniliowego,
  • szczypta soli,
  • łyżka cukru,
  • czarne maliny liofilizowane premium Lioforte oraz LioOwoce premium Lioforte,
  • masło do smażenia.

Wykonanie:

  • Ubijamy białko na sztywno ze szczyptą soli.
  • Dodajemy cukier, ubijamy jak na bezę.
  • Zmniejszamy obroty na najniższej, dodajemy żółtko, a następnie budyń.
  • Omlet smażymy na małej patelni, na niewielkiej mocy palnika, na rozgrzanym maśle, po ok. 2 minuty z każdej strony.
  • Podajemy ze zdrowym kremem czekoladowym, czarnymi malinami liofilizowanymi premium Lioforte i LioOwocami premium Lioforte.

---

OWSIANKA NOCNA Z OWOCAMI LIOFILIZOWANYMI PREMIUM LIOFORTE

Składniki:

  • pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
  • pół szklanki ulubionych owoców liofilizowanych premium Lioforte, może to być np. malina lub gotowa do użycia mieszanka LioOwoców premium Lioforte,
  • łyżka nasion chia,
  • szklanka mleka, roślinnego lub krowiego,
  • masło orzechowe - na kolejny dzień.

Wykonanie:

  • Mieszamy suche składniki, dodajemy mleko.
  • Wszystko wlewamy do słoiczka, odstawiamy na noc do lodówki.
  • Rano dekorujemy owocami, masłem orzechowym i zajadamy :-)

---

PLACKI TWAROGOWE Z CZARNYMI MALINAMI LIOFILIZOWANYMI PREMIUM LIOFORTE

Składniki:

  • 125 g serka twarogowego,
  • pół szklanki pokruszonych czarnych malin liofilizowanych premium Lioforte,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki mąki owsianej (lub pszennej).

Wykonanie:

  • Ubijamy jajka na sztywną pianę, odstawiamy.
  • Żółtka ucieramy z serkiem twarogowym, cukrem, na końcu dodajemy mąkę.
  • Delikatnie mieszamy ciasto z ubitymi białkami.
  • Smażymy na rozgrzanej patelni, na maśle.

---

ZAPIEKANE TOSTY FRANCUSKIE Z LIOOWOCAMI PREMIUM LIOFORTE

Składniki:

  • duża chałka lub 4 małe bułki,
  • szklanka LioOowoców premium Lioforte,
  • szczypta cynamonu,
  • szklanka mleka,
  • 3 jajka,
  • łyżka miodu,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • masło.

Wykonanie:

  • Mieszamy mleko, jajka, miód, cynamon i cukier, dodajemy do nich owoce, odstawiamy.
  • Formę do zapiekania smarujemy masłem.
  • Pieczywo kroimy w niewielkie cząstki, wrzucamy do naczynia.
  • Całość zalewamy przygotowaną na początku mieszanką.
  • Zapiekamy ok 25 minut w 180 stopniach, w opcji góra-dół.
  • Gotowe danie posypujemy cukrem pudrem.

---

Autor przepisów i zdjęć: Karolina Wilk/Kinka, www.kinka.com.pl

©Lioforte Sp. z o.o.

Dalsze rozpowszechnianie w/w przepisów i/lub zdjęć wymaga uprzedniej zgody firmy Lioforte oraz autorów poszczególnych przepisów.

do góry
Instagram
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl