Ekspresowe menu piknikowe, dosłownie ekspresowe (całość została przygotowana w półtorej godziny!) autorstwa Karoliny Wilk, autorki bloga Szczęście jest proste/Kinka.com.pl. „W przepisach wykorzystałam owoce liofilizowane, bo po pierwsze są bardzo zdrowe, po drugie - świetnie zastępują owoce, których jeszcze nie ma z uwagi na sezon, a po trzecie - bajecznie wyglądają!” - to słowa Kinki :-)
SERNIK Z CZEKOLADĄ, BRZOSKWINIOWYMI PSZCZÓŁKAMI I ARONIĄ LIOFILIZOWANĄ PREMIUM LIOFORTE
Ciasto czekoladowe:
100 g masła,
120 g czekolady,
100 g cukru,
łyżeczka cukru waniliowego,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
80 g mąki pszennej
2 jajka.
Ciasto sernikowe:
500 g sera sernikowego,
2 jajka,
3 łyżki miękkiego masła,
3 łyżki cukru + 3 łyżeczki cukru waniliowego,
1 budyń śmietankowy.
Dekoracja:
puszka brzoskwiń w zalewie,
aronia liofilizowana premium Lioforte,
kilka kostek gorzkiej czekolady,
płatki migdałów.
Wykonanie:
Ciasto czekoladowe: Masło roztapiamy z czekoladą - na kuchence lub w mikrofalówce, ostudzamy. Cukier i jajka miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji, ok. 3 minut, na najwyższych obrotach miksera. Dodajemy czekoladę oraz pozostałe składniki. Formę do tarty wysmarowujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto czekoladowe.
Sernik: jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy ser i pozostałe składniki. Miksujemy na najwyższych obrotach ok. 3 minut.
Ciasto serowe wylewamy na czekoladowe.
Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni w opcji góra-dół (lub 160 stopni z termoobiegiem).
Na gotowym cieście układamy odsączone z soku połówki brzoskwiń. Za pomocą roztopionej czekolady robimy paski i oczka, a z płatków migdałów - skrzydełka. Wokół pszczółek wysypujemy aronię liofilizowaną premium Lioforte.
FIT DESER W SŁOICZKACH Z MALINAMI LIOFILIZOWANYMI PREMIUM LIOFORTESkładniki:
duży jogurt naturalny, gęsty,
granola,
świeże truskawki,
maliny liofilizowane premium Lioforte.
Wykonanie:
Do szklanki nakładamy kolejno:
2 łyżki jogurtu,
2 łyżki granoli,
owoce.
Powtarzamy aż dojdziemy do samej góry
Deser można udekorować kostką gorzkiej czekolady i owocami.
LEMONIADA Z OWOCAMI LIOFILIZOWANYMI PREMIUM LIOFORT
Składniki:
woda niegazowana/gazowana,
cytryna,
kilka listków mięty,
świeże, sezonowe owoce,
czarne maliny liofilizowane premium Lioforte.
Wykonanie:
Do dzbanka wlewamy wodę.
Na długą wykałaczkę do szaszłyków nadziewamy owoce sezonowe, wkładamy do szklanki.
Cytrynę szorujemy i kroimy w plasterki, dodajemy do wody.
Dorzucamy kilka listków mięty oraz owoce czarnej maliny liofilizowanej premium Lioforte - po kilku minutach da to lemoniadzie piękny, różowy kolor!
SAŁATKA OWOCOWA Z JEŻYNAMI LIOFILIZOWANYMI
PREMIUM LIOFORT
Składniki:
zielone winogrona,
pomarańcza,
jeżyny liofilizowane premium Lioforte,
melon,
truskawki,
liście mięty.
Wykonanie:
W słoiczku układamy warstwami:
przekrojone na pół winogrona,
pokrojoną na małe cząstki pomarańczę,
jeżyny liofilizowane premium Lioforte,
wydrążone kulki z melona,
pokrojone na cząstki truskawki.
Można udekorować miętą :-)
DESKA WYTRAWNA Z ROKITNIKIEM I INNYMI OWOCAMI LIOFILIZOWANYMI PREMIUM LIOFORTE
Składniki:
pomidorki koktajlowe,
camembert,
kabanosy,
rucola,
rokitnik liofilizowany premium Lioforte,
bazylia,
ugotowane jajka,
koperek,
winogrona jasne i ciemne,
pomidory,
mozzarella,
ogórek zielony,
melon,
twardy żółty ser, np. grana padano,
brzoskwinia.
Wykonanie:
Deska wytrawna to tak naprawdę to czysta inwencja twórcza! U każdego może zawierać zupełnie inne pyszności. Cały sekret deski polega na tym, że ma mnóstwo składników do przekąszenia, można podać obok pieczywo. Pamiętajmy o tym, by deska wyglądała bogato, nie powinna mieć pustych miejsc - dzięki temu całość nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale i bajecznie wygląda. Świetnie w zagospodarowaniu miejsca na desce sprawdzają się owoce liofilizowane premium Lioforte, w dowolnej konfiguracji.
SAŁATKA NA SPOSÓB WŁOSKI Z CZARNĄ PORZECZKĄ LIOFILIZOWANĄ PREMIUM LIOFORTE
Składniki:
rucola,
pomidorki koktajlowe,
mini mozzarelle,
melon,
suszone pomidory,
czarna porzeczka liofilizowana premium Lioforte,
oliwa, przyprawy i duuużo bazylii!
Wykonanie:
Rucolę kładziemy na spodzie miski i wypełniamy nią brzegi.
Pomidorki kroimy na pół, mieszamy dokładnie z poszatkowanymi suszonymi pomidorami, kulkami mozzarelli, kulkami z melona oraz czarą porzeczką. Całość wysypujemy na środek miski z rucolą.
Polewamy oliwą wymieszaną z ziołami i dekorujemy listkami świeżej bazylii.
---
Autor przepisów i zdjęć: Karolina Wilk/Kinka, www.kinka.com.pl
©Lioforte Sp. z o.o.
Dalsze rozpowszechnianie w/w przepisów i/lub całości lub zdjęć wymaga uprzedniej zgody firmy Lioforte oraz autorów poszczególnych przepisów.