Wersje językowe
SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI!
Wakacyjny piknik z lio owocami premium Lioforte - 6 prostych, efektownych przepisów na lato
Beza, instaowsianka, gorzka czekolada z lio owocami premium Lioforte

Ekspresowe menu piknikowe, dosłownie ekspresowe (całość została przygotowana w półtorej godziny!) autorstwa Karoliny Wilk, autorki bloga Szczęście jest proste/Kinka.com.pl. „W przepisach wykorzystałam owoce liofilizowane, bo po pierwsze są bardzo zdrowe, po drugie - świetnie zastępują owoce, których jeszcze nie ma z uwagi na sezon, a po trzecie - bajecznie wyglądają!” - to słowa Kinki :-)

 

SERNIK Z CZEKOLADĄ, BRZOSKWINIOWYMI PSZCZÓŁKAMI I ARONIĄ LIOFILIZOWANĄ PREMIUM LIOFORTE

 

Ciasto czekoladowe:
100 g masła,
120 g czekolady,
100 g cukru,
łyżeczka cukru waniliowego,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
80 g mąki pszennej
2 jajka.

Ciasto sernikowe:
500 g sera sernikowego,
2 jajka,
3 łyżki miękkiego masła,
3 łyżki cukru + 3 łyżeczki cukru waniliowego,
1 budyń śmietankowy.

Dekoracja:
puszka brzoskwiń w zalewie,
aronia liofilizowana premium Lioforte,
kilka kostek gorzkiej czekolady,
płatki migdałów.

Wykonanie:
Ciasto czekoladowe: Masło roztapiamy z czekoladą - na kuchence lub w mikrofalówce, ostudzamy. Cukier i jajka miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji, ok. 3 minut, na najwyższych obrotach miksera. Dodajemy czekoladę oraz pozostałe składniki. Formę do tarty wysmarowujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto czekoladowe.
Sernik: jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy ser i pozostałe składniki. Miksujemy na najwyższych obrotach ok. 3 minut.
Ciasto serowe wylewamy na czekoladowe.
Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni w opcji góra-dół (lub 160 stopni z termoobiegiem).
Na gotowym cieście układamy odsączone z soku połówki brzoskwiń. Za pomocą roztopionej czekolady robimy paski i oczka, a z płatków migdałów - skrzydełka. Wokół pszczółek wysypujemy aronię liofilizowaną premium Lioforte.

FIT DESER W SŁOICZKACH Z MALINAMI LIOFILIZOWANYMI PREMIUM LIOFORTESkładniki:
duży jogurt naturalny, gęsty,
granola,
świeże truskawki,
maliny liofilizowane premium Lioforte.

Wykonanie:
Do szklanki nakładamy kolejno:
2 łyżki jogurtu,
2 łyżki granoli,
owoce.
Powtarzamy aż dojdziemy do samej góry 
Deser można udekorować kostką gorzkiej czekolady i owocami.

LEMONIADA Z OWOCAMI LIOFILIZOWANYMI PREMIUM LIOFORT

Składniki:
woda niegazowana/gazowana,
cytryna,
kilka listków mięty,
świeże, sezonowe owoce,
czarne maliny liofilizowane premium Lioforte.

Wykonanie:
Do dzbanka wlewamy wodę.
Na długą wykałaczkę do szaszłyków nadziewamy owoce sezonowe, wkładamy do szklanki.
Cytrynę szorujemy i kroimy w plasterki, dodajemy do wody.
Dorzucamy kilka listków mięty oraz owoce czarnej maliny liofilizowanej premium Lioforte - po kilku minutach da to lemoniadzie piękny, różowy kolor!

SAŁATKA OWOCOWA Z JEŻYNAMI LIOFILIZOWANYMI
PREMIUM LIOFORT

Składniki:
zielone winogrona,
pomarańcza,
jeżyny liofilizowane premium Lioforte,
melon,
truskawki,
liście mięty.

Wykonanie:
W słoiczku układamy warstwami:
przekrojone na pół winogrona,
pokrojoną na małe cząstki pomarańczę,
jeżyny liofilizowane premium Lioforte,
wydrążone kulki z melona,
pokrojone na cząstki truskawki.
Można udekorować miętą :-)

DESKA WYTRAWNA Z ROKITNIKIEM I INNYMI OWOCAMI LIOFILIZOWANYMI PREMIUM LIOFORTE

Składniki:
pomidorki koktajlowe,
camembert,
kabanosy,
rucola,
rokitnik liofilizowany premium Lioforte,
bazylia,
ugotowane jajka,
koperek,
winogrona jasne i ciemne,
pomidory,
mozzarella,
ogórek zielony,
melon,
twardy żółty ser, np. grana padano,
brzoskwinia.

Wykonanie:
Deska wytrawna to tak naprawdę to czysta inwencja twórcza! U każdego może zawierać zupełnie inne pyszności. Cały sekret deski polega na tym, że ma mnóstwo składników do przekąszenia, można podać obok pieczywo. Pamiętajmy o tym, by deska wyglądała bogato, nie powinna mieć pustych miejsc - dzięki temu całość nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale i bajecznie wygląda. Świetnie w zagospodarowaniu miejsca na desce sprawdzają się owoce liofilizowane premium Lioforte, w dowolnej konfiguracji.

SAŁATKA NA SPOSÓB WŁOSKI Z CZARNĄ PORZECZKĄ LIOFILIZOWANĄ PREMIUM LIOFORTE

Składniki:
rucola,
pomidorki koktajlowe,
mini mozzarelle,
melon,
suszone pomidory,
czarna porzeczka liofilizowana premium Lioforte,
oliwa, przyprawy i duuużo bazylii!

Wykonanie:
Rucolę kładziemy na spodzie miski i wypełniamy nią brzegi.
Pomidorki kroimy na pół, mieszamy dokładnie z poszatkowanymi suszonymi pomidorami, kulkami mozzarelli, kulkami z melona oraz czarą porzeczką. Całość wysypujemy na środek miski z rucolą.
Polewamy oliwą wymieszaną z ziołami i dekorujemy listkami świeżej bazylii.

 

---

Autor przepisów i zdjęć: Karolina Wilk/Kinka, www.kinka.com.pl

©Lioforte Sp. z o.o.

Dalsze rozpowszechnianie w/w przepisów i/lub całości lub zdjęć wymaga uprzedniej zgody firmy Lioforte oraz autorów poszczególnych przepisów.

do góry
Instagram
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl