Wersje językowe
SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI!
Prozdrowotne właściwości owoców jagodowych - co mówią eksperci
Prozdrowotne właściwości owoców jagodowych - co mówią eksperci

 

ARONIA

(Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott)

Owoce aronii czarnoowocowej uważane są za najbogatsze źródło polifenoli, naturalnych związków powszechnie występujących w owocach i warzywach, które mają właściwości antymutagenne i przeciwnowotworowe. Całkowitą zawartość tych związków w owocach aronii określa się na 40-70 mg/g suchej masy, z czego ponad 50% stanowią antocyjany. Ponadto w dużym stężeniu w owocach aronii znajdują się pochodne kwasu hydroksycynamonowego (również należące do polifenoli), które decydują o cierpkim smaku jak i o bardzo wysokiej aktywności przeciwutleniającej tych owoców. Przeprowadzone na świecie badania dowodzą, że aronia ma wybitne działanie pro-zdrowotne szerokiego spektrum. Wykazano skuteczność ekstraktów z aronii w testach in vitro i in vivo wobec różnych podtypów wirusa grypy. Te właściwości przeciwgrypowe przypisano w szczególności jej dwóm składnikom - kwasowi elagowemu i mirycetynie. Ale grypa to nie wszystko, są również badania mówiące o tym, że owoce aronii wykazują silne działanie przeciwnowotworowe, a wręcz sugerują jej właściwości chemioterapeutyczne przeciwko ostrej białaczce limfoblastycznej, poprzez selektywne działanie na komórki nowotworowe. Jeszcze inne badania podkreślają działanie kardioprotekcyjne aronii czarnoowocowej, kluczowe w profilaktyce oraz leczeniu zaburzeń sercowo-naczyniowych (wzmocnienie ścian naczyń krwionośnych,  zapobieganie miażdżycy i chorobom serca, wspomaganie prawidłowego funkcjonowania układu krążenia i regulacja ciśnienia krwi) i metabolicznych (cukrzyca). O właściwościach aronii czarnoowocowej można więc mówić w samych superlatywach, i są to słowa naukowo potwierdzone.

Dr Katarzyna Król-Dyrek, Niwa Hodowla Roślin Jagodowych Sp. z o.o.

  

CZARNA MALINA

(Rubus occidentalis L., podrodzaj Idaeobatus)

Najnowsze wyniki badań potwierdzają działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwnowotworowe czarnej maliny. W tym ostatnim kontekście badania mówią zarówno o działaniu prewencyjnym, poprzez wprowadzenie owoców do stałej diety, jak i o działaniu wspierającym hamowanie progresji nowotworu oraz zapobieganie nawrotom.

Jeśli mówimy o profilaktyce raka opartej na żywności, wiedzmy, że czarne maliny zawierają wiele znanych środków chemoprewencyjnych, z polifenolami na czele i to w ilości znaczącej. Można wręcz powiedzieć, że zawierają ich najwięcej pośród polskich superowoców. Nic dziwnego więc, że czarna malina została włączona do licznych badań klinicznych.  Dodanie suplementacji czarnej maliny do chemioterapii może skutkować zwiększoną skutecznością leku i zmniejszoną opornością - to przykład wyciągniętego, niezwykle obiecującego wniosku. Czarne maliny mogą być więc potencjalnie stosowane jako adiuwanty chemioterapii w celu zwiększenia jej skuteczności.

Wiemy powszechnie, że zwiększone spożycie warzyw i owoców znajduje się w centrum zaleceń żywieniowych dotyczących zapobiegania i leczenia cukrzycy. Coraz więcej dowodów wskazuje na pozytywny związek spożywania owoców jagodowych o wysokiej zawartości antocyjanów takich, jak czarna malina właśnie, a zmniejszeniem ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2.

Owoce czarnej maliny zaliczone zostały do tzw. żywności funkcjonalnej. Wykorzystywane są jako tzw. nutraceutyki, łączą bowiem wartość żywieniową i farmaceutyczną.

Dr Agnieszka Orzeł, Niwa Hodowla Roślin Jagodowych Sp. z o.o.

  

CZARNA PORZECZKA

(Ribes nigrum L.)

Porzeczka czarna jest niezwykle cennym źródłem związków prozdrowotnych, witamin i substancji antyoksydacyjnych. To najbogatsze źródło witaminy C spośród owoców jagodowych, przewyższa nawet owoce cytrusowe (a także owoce goji), które są popularnie postrzegane jako owoce o działaniu wzmacniającym odporność. Badania naukowe potwierdzają niezwykłą wartość tej rośliny. Przykładowo: z badań Japońskich naukowców z Departamentu Mikrobiologii przy Medical University w Fukushimie wynika, że ekstrakt z owoców porzeczki czarnej z Polski wykazał hamujący efekt na liniach różnych szczepów wirusa grypy przez zatrzymanie adsorbcji, czyli wiązania się cząsteczek wirusa na powierzchni komórek. Szczególne znaczenie zdrowotne w kontekście budowania odporności organizmu mają zawarte w czarnej porzeczce w dużym stężeniu związki fenolowe, w tym antocyjany i inne flawonoidy oraz witamina C. Bogactwo tych składników w owocach porzeczki sprawia, że są one cennym źródłem związków prozdrowotnych odgrywających znaczącą rolę w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych: cukrzycy, otyłości, chorób układu krążenia, nowotworów, a także chorób neurodegeneracyjnych.

Dr Katarzyna Król-Dyrek, Niwa Hodowla Roślin Jagodowych Sp. z o.o.

 

JAGODA LEŚNA

(Vaccinium myrtillus L.)

Jagoda leśna (inne nazwy to: borówka czarna i borówka czernica) jest bogatym źródłem różnych fitoskładników, w tym antocyjanów, które wykazują szerokie spektrum funkcji biomedycznych. Obejmują one ochronę przed zaburzeniami sercowo-naczyniowymi, stresem oksydacyjnym wywołanym wiekiem, reakcjami zapalnymi i kilkoma chorobami zwyrodnieniowymi.

Antocyjany jagodowe poprawiają również funkcje neuronalne i poznawcze mózgu, zdrowie oczu, a także chronią integralność genomowego DNA. Regularne spożywanie jagody leśnej może być ważne dla zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych poprzez obniżenie złego cholesterolu (LDL-C / TG) i zwiększenie dobrego (HDL-C).

Antocyjany wykazują również działanie antynowotworowe, poprzez zatrzymanie namnażania komórek nowotworowych, hamowanie procesu tworzenia się wolnych rodników i reaktywnych form tlenu oraz zapobieganie mutagenezie. Związki polifenolowe zawarte w jagodach mają również zdolność do hamowania wzrostu niektórych bakterii chorobotwórczych.

Ekstrakty z jagody leśnej chronią wątrobę przed uszkodzeniami wywołanymi czynnikami stresowymi, które przyczyniają się do znacznego podniesienia poziomu aminotransferazy alaninowej (ALT) i malonodialdehydu (MDA) - markera stresu oksydacyjnego. Podobne działanie ochronne ekstraktów borówkowych zaobserwowano w przypadku uszkodzeń nerek, spowodowanych podawaniem bromianu potasu, ulepszacza stosowanego w żywności do wybielania mąki. Bromian potasu ma właściwości kancerogenne, powoduje wzrost stężenia azotu mocznika i kreatyniny w surowicy krwi. Ekstrakty z jagody leśnej, mające silne właściwości antyutleniające przyczyniają się do obniżenia poziomu tych szkodliwych substancji, a co za tym idzie do zmniejszenia poziomu stresu oksydacyjnego wywołanego bromianem potasu.

Spożycie 100 g borówek świeżych dostarcza organizmowi 94% dziennego zapotrzebowania na mangan (biorący udział w biosyntezie cholesterolu i hormonów płciowych, poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, stan skóry, włosów i paznokci, chroni układ krążenia, a niedobory mogą przyczyniać się do problemów z płodnością) oraz 27,6% na molibden (niezbędny do prawidłowego przyswojenia żelaza, a tym samym chroni przed anemią, poprawia odporność, uczestniczy w oczyszczaniu organizmu z toksyn, jest niezbędny do prawidłowego wzrostu młodego organizmu i ma pozytywny wpływ na męską płodność).

Dr Katarzyna Król-Dyrek, Niwa Hodowla Roślin Jagodowych Sp. z o.o.

  

JEŻYNA

(Rubus L. subgenus Rubus Watson)

Jeżyna, podobnie jak malina, ma udokumentowane właściwości lecznicze, dlatego zalicza się ją do tzw. nutraceutyków, które łączą wartość odżywczą i farmaceutyczną. O spożywaniu jeżyn mówi się, że stanowi działanie dietoprofilaktyczne dlatego, że zawarte w tych owocach bogactwo substancji biologicznie czynnych wspomaga procesy fizjologiczne dziejące się w organizmie ludzkim, wykazuje także działanie ochronne na poziomie komórkowym.

Jedna filiżanka świeżych owoców jeżyny (ok. 150g) dostarcza witaminę C w ilości stanowiącej połowę dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej, a także ponad 1/3 dzienną dawkę spożycia witaminy K, która poprawia krzepliwość krwi oraz strukturę kości. Jedna szklanka jeżyn zawiera również mangan, zapobiegający osteoporozie i pomagający zarządzać poziomem cukru we krwi, oraz przeciwutleniacze wspomagające pracę mózgu, zapobiegające utratom pamięci spowodowanym starzeniem się.

Jeżyny są cennym źródłem elagotanin oraz polifenoli, a zwłaszcza antocyjanów, które mogą zmniejszać ryzyko powstania otyłości, choroby wieńcowej serca, różnych typów raka czy też wpływać na poprawę pamięci u osób starszych. Jeżyny są niskokaloryczne, mają niski indeks glikemiczny, a jednocześnie są bogate w składniki odżywcze i błonnik. Ich spożycie jest więc zalecane w kontekście zmniejszenia ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2 oraz prewencji rozwoju chorób układu krążenia.

Ochronne działanie na komórki, jakie wykazują owoce jeżyny, wynika z licznie występujących w tych jagodach przeciwutleniaczy - związków przeciwdziałających uszkodzeniom struktur DNA, które - jak donoszą badania - mogą spowalniać wzrost i rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.

Dr Agnieszka Orzeł, Niwa Hodowla Roślin Jagodowych Sp. z o.o.

  

MALINA

(Rubus idaeus L.)

Malina właściwa to doskonały przykład naszego rodzimego superowocu - Polska zajmuje bowiem pierwsze miejsce w produkcji owoców maliny właściwej w Europie i trzecie na świecie. Właściwości zdrowotne malin są znane od starożytności, ale dopiero dzięki przeprowadzonym współcześnie badaniom, wiemy, że właściwości te wiążą się z obecnością związków biologicznie czynnych o działaniu prozdrowotnym, i to obecnością w dużym stężeniu.

Związkami chemicznymi charakterystycznymi dla owoców maliny właściwej są związki polifenolowe, spośród których dominującymi są antocyjany i elagotaniny. Elagotaniny stanowią 85% zespołu związków czynnych owoców maliny, przy udziale antocyjanów na poziomie około 23% i około 2% innych związków polifenolowych. W owocach maliny obecne są ponadto kwasy organiczne, w tym fenolowe, z których największe znaczenie przeciwwirusowe i antyoksydacyjne ma kwas elagowy. 

Owoce maliny właściwej zawierają również spore ilości witaminy C, świetnie uzupełniają wszelkie niedobory witamin z grupy B (B1, B2, B6 oraz kwasu foliowego) oraz charakteryzują się podwyższoną zawartością manganu, pierwiastka odpowiedzialnego za utrzymanie w dobrym stanie i kondycji kości, mięśni oraz stawów.

Antocyjany występujące w owocach maliny właściwej hamują w ponad 40% aktywność enzymów stanu zapalnego, wykazując działanie podobne do niesterydowych leków przeciwzapalnych. Wysoka aktywność przeciwbakteryjna owoców maliny wiąże się z kolei przede wszystkim z obecnością elagotanin. Dotyczy ona szczepów, których źródłem zakażenia mogą być produkty żywnościowe, m.in. Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Salmonella enterica sv. Typhimurium, gatunki z rodzaju Listeria. Badania in vitro wykazały również aktywność hamującą wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych wywołujących zapalenie płuc, wrzody żołądka czy zapalenie górnych dróg oddechowych.

Dr Agnieszka Orzeł, Niwa Hodowla Roślin Jagodowych Sp. z o.o.

 

ROKITNIK

(Hippophae rhamnoides L.)

Rokitnik zwyczajny, zwany również rokitnikiem pospolitym, od dawna jest uznawany za roślinę o wielkiej mocy. Nazywano go „złotem Syberii” ze względu na jego właściwości prozdrowotne i powszechne występowanie w naturalnej florze. W medycynie tradycyjnej rokitnik zwyczajny był stosowany w leczeniu m.in. wrzodów żołądka. Rosyjscy kosmonauci używali jagód rokitnika w swojej diecie, co miało chronić przed promieniowaniem. Obecna nauka potwierdza jego działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe, przeciwnowotworowe, antydepresyjne, hematologiczne, a także pomocne w regeneracji organizmu po radioterapii i poprawie odporności. 

Rokitnik jest bogatym źródłem składników odżywczych i bioaktywnych. Jagody rokitnika zawierają kwasy organiczne, aminokwasy (18 różnych), niezbędne kwasy tłuszczowe, fitosterol, flawonoidy, witaminy i minerały (24 minerały). Całkowita zawartość fitosteroli jest 4 do 20 razy wyższa niż w oleju sojowym. Nasiona stanowią cenne źródło oleju o wysokiej zawartości kwasu oleinowego.

Badania fińskich naukowców wykazały, że suplementacja rokitnikiem obniża poziom cholesterolu całkowitego, trójglicerydów i złego cholesterolu (LDL) i zwiększają poziom cholesterolu dobrego (HDL) w porównaniu do osób stosujących dietę bez rokitnika. Działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe zawdzięczamy głównie fenolowi (hipporamina), która pozytywnie hamuje szerokie spektrum chorób bakteryjnych i wirusowych, m.in. wirusa grypy i wirusa opryszczki, poprzez efekt hamowania wirusowej neuraminidazy obecnej w wirusie. Inne zalety rokitnika to łagodzenie objawów cukrzycy i leczenie jej powikłań. Efekt ten jest spowodowany obniżeniem stężenia glukozy we krwi poprzez dietę z suplementacją rokitnikiem zwyczajnym. Ponadto wykazano, że rokitnik ma pozytywny wpływ na łagodzenie objawów, takich jak zmęczenie, suchość w ustach i suchość oka, w chorobach innych niż cukrzyca.

Rokitnik wykazał także liczne pozytywne działanie na ochronę i leczenie chorób wątroby, która często jest uszkadzana przez leki, zanieczyszczenia środowiska, prowadzące do uszkodzenia, osłabienia lub nawet marskości. Zawarte w  rokitniku nienasycone kwasy tłuszczowe, α-tokoferol czy ß-karoten chronią wątrobę komórki przed uszkodzeniem przez hepatotoksyny, a flawonoidy działają ochronnie przed stłuszczeniem wątroby. Rokitnik zwyczajny może również przyczynić się do zapobiegania zwłóknieniu wątroby w przyszłości.

Rokitnik przyspiesza regenerację błon śluzowych przewodu pokarmowego, wzmacnia odpowiedź immunologiczną organizmu. Składniki rokitnika najbardziej wpływające na działanie immunomodulujące obejmują przede wszystkim flawonoidy, takie jak leukocyjanidyna i katechina, a następnie także izorhamnetyna, kwercetyna i kwasyna. Substancje te wzmacniają układ odpornościowy organizmu i zwiększają odporność na choroby.

Dr Katarzyna Król-Dyrek, Niwa Hodowla Roślin Jagodowych Sp. z o.o.

 

---

©Lioforte Sp. z o.o. Sp.k.

Dalsze rozpowszechnianie w/w wypowiedzi w całości lub ich fragmentów, oraz/lub zawartych w w/w tekście zdjęć wymaga uprzedniej zgody firmy Lioforte.

do góry
Instagram
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl