Wersje językowe
SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI!
Prozdrowotne właściwości owoców jagodowych - co mówią eksperci
Prozdrowotne właściwości owoców jagodowych - co mówią eksperci

 

ARONIA

(Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott)

Owoce aronii czarnoowocowej uważane są za najbogatsze źródło polifenoli, naturalnych związków powszechnie występujących w owocach i warzywach, które mają właściwości antymutagenne i przeciwnowotworowe. Całkowitą zawartość tych związków w owocach aronii określa się na 40-70 mg/g suchej masy, z czego ponad 50% stanowią antocyjany. Ponadto w dużym stężeniu w owocach aronii znajdują się pochodne kwasu hydroksycynamonowego (również należące do polifenoli), które decydują o cierpkim smaku jak i o bardzo wysokiej aktywności przeciwutleniającej tych owoców. Przeprowadzone na świecie badania dowodzą, że aronia ma wybitne działanie pro-zdrowotne szerokiego spektrum. Wykazano skuteczność ekstraktów z aronii w testach in vitro i in vivo wobec różnych podtypów wirusa grypy. Te właściwości przeciwgrypowe przypisano w szczególności jej dwóm składnikom - kwasowi elagowemu i mirycetynie. Ale grypa to nie wszystko, są również badania mówiące o tym, że owoce aronii wykazują silne działanie przeciwnowotworowe, a wręcz sugerują jej właściwości chemioterapeutyczne przeciwko ostrej białaczce limfoblastycznej, poprzez selektywne działanie na komórki nowotworowe. Jeszcze inne badania podkreślają działanie kardioprotekcyjne aronii czarnoowocowej, kluczowe w profilaktyce oraz leczeniu zaburzeń sercowo-naczyniowych (wzmocnienie ścian naczyń krwionośnych,  zapobieganie miażdżycy i chorobom serca, wspomaganie prawidłowego funkcjonowania układu krążenia i regulacja ciśnienia krwi) i metabolicznych (cukrzyca). O właściwościach aronii czarnoowocowej można więc mówić w samych superlatywach, i są to słowa naukowo potwierdzone.

Dr Katarzyna Król-Dyrek, Niwa Hodowla Roślin Jagodowych Sp. z o.o.

  

CZARNA MALINA

(Rubus occidentalis L., podrodzaj Idaeobatus)

Najnowsze wyniki badań potwierdzają działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwnowotworowe czarnej maliny. W tym ostatnim kontekście badania mówią zarówno o działaniu prewencyjnym, poprzez wprowadzenie owoców do stałej diety, jak i o działaniu wspierającym hamowanie progresji nowotworu oraz zapobieganie nawrotom.

Jeśli mówimy o profilaktyce raka opartej na żywności, wiedzmy, że czarne maliny zawierają wiele znanych środków chemoprewencyjnych, z polifenolami na czele i to w ilości znaczącej. Można wręcz powiedzieć, że zawierają ich najwięcej pośród polskich superowoców. Nic dziwnego więc, że czarna malina została włączona do licznych badań klinicznych.  Dodanie suplementacji czarnej maliny do chemioterapii może skutkować zwiększoną skutecznością leku i zmniejszoną opornością - to przykład wyciągniętego, niezwykle obiecującego wniosku. Czarne maliny mogą być więc potencjalnie stosowane jako adiuwanty chemioterapii w celu zwiększenia jej skuteczności.

Wiemy powszechnie, że zwiększone spożycie warzyw i owoców znajduje się w centrum zaleceń żywieniowych dotyczących zapobiegania i leczenia cukrzycy. Coraz więcej dowodów wskazuje na pozytywny związek spożywania owoców jagodowych o wysokiej zawartości antocyjanów takich, jak czarna malina właśnie, a zmniejszeniem ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2.

Owoce czarnej maliny zaliczone zostały do tzw. żywności funkcjonalnej. Wykorzystywane są jako tzw. nutraceutyki, łączą bowiem wartość żywieniową i farmaceutyczną.

Dr Agnieszka Orzeł, Niwa Hodowla Roślin Jagodowych Sp. z o.o.

  

CZARNA PORZECZKA

(Ribes nigrum L.)

Porzeczka czarna jest niezwykle cennym źródłem związków prozdrowotnych, witamin i substancji antyoksydacyjnych. To najbogatsze źródło witaminy C spośród owoców jagodowych, przewyższa nawet owoce cytrusowe (a także owoce goji), które są popularnie postrzegane jako owoce o działaniu wzmacniającym odporność. Badania naukowe potwierdzają niezwykłą wartość tej rośliny. Przykładowo: z badań Japońskich naukowców z Departamentu Mikrobiologii przy Medical University w Fukushimie wynika, że ekstrakt z owoców porzeczki czarnej z Polski wykazał hamujący efekt na liniach różnych szczepów wirusa grypy przez zatrzymanie adsorbcji, czyli wiązania się cząsteczek wirusa na powierzchni komórek. Szczególne znaczenie zdrowotne w kontekście budowania odporności organizmu mają zawarte w czarnej porzeczce w dużym stężeniu związki fenolowe, w tym antocyjany i inne flawonoidy oraz witamina C. Bogactwo tych składników w owocach porzeczki sprawia, że są one cennym źródłem związków prozdrowotnych odgrywających znaczącą rolę w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych: cukrzycy, otyłości, chorób układu krążenia, nowotworów, a także chorób neurodegeneracyjnych.

Dr Katarzyna Król-Dyrek, Niwa Hodowla Roślin Jagodowych Sp. z o.o.

  

JEŻYNA

(Rubus L. subgenus Rubus Watson)

Jeżyna, podobnie jak malina, ma udokumentowane właściwości lecznicze, dlatego zalicza się ją do tzw. nutraceutyków, które łączą wartość odżywczą i farmaceutyczną. O spożywaniu jeżyn mówi się, że stanowi działanie dietoprofilaktyczne dlatego, że zawarte w tych owocach bogactwo substancji biologicznie czynnych wspomaga procesy fizjologiczne dziejące się w organizmie ludzkim, wykazuje także działanie ochronne na poziomie komórkowym.

Jedna filiżanka świeżych owoców jeżyny (ok. 150g) dostarcza witaminę C w ilości stanowiącej połowę dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej, a także ponad 1/3 dzienną dawkę spożycia witaminy K, która poprawia krzepliwość krwi oraz strukturę kości. Jedna szklanka jeżyn zawiera również mangan, zapobiegający osteoporozie i pomagający zarządzać poziomem cukru we krwi, oraz przeciwutleniacze wspomagające pracę mózgu, zapobiegające utratom pamięci spowodowanym starzeniem się.

Jeżyny są cennym źródłem elagotanin oraz polifenoli, a zwłaszcza antocyjanów, które mogą zmniejszać ryzyko powstania otyłości, choroby wieńcowej serca, różnych typów raka czy też wpływać na poprawę pamięci u osób starszych. Jeżyny są niskokaloryczne, mają niski indeks glikemiczny, a jednocześnie są bogate w składniki odżywcze i błonnik. Ich spożycie jest więc zalecane w kontekście zmniejszenia ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2 oraz prewencji rozwoju chorób układu krążenia.

Ochronne działanie na komórki, jakie wykazują owoce jeżyny, wynika z licznie występujących w tych jagodach przeciwutleniaczy - związków przeciwdziałających uszkodzeniom struktur DNA, które - jak donoszą badania - mogą spowalniać wzrost i rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.

Dr Agnieszka Orzeł, Niwa Hodowla Roślin Jagodowych Sp. z o.o.

  

MALINA

(Rubus idaeus L.)

Malina właściwa to doskonały przykład naszego rodzimego superowocu - Polska zajmuje bowiem pierwsze miejsce w produkcji owoców maliny właściwej w Europie i trzecie na świecie. Właściwości zdrowotne malin są znane od starożytności, ale dopiero dzięki przeprowadzonym współcześnie badaniom, wiemy, że właściwości te wiążą się z obecnością związków biologicznie czynnych o działaniu prozdrowotnym, i to obecnością w dużym stężeniu.

Związkami chemicznymi charakterystycznymi dla owoców maliny właściwej są związki polifenolowe, spośród których dominującymi są antocyjany i elagotaniny. Elagotaniny stanowią 85% zespołu związków czynnych owoców maliny, przy udziale antocyjanów na poziomie około 23% i około 2% innych związków polifenolowych. W owocach maliny obecne są ponadto kwasy organiczne, w tym fenolowe, z których największe znaczenie przeciwwirusowe i antyoksydacyjne ma kwas elagowy. 

Owoce maliny właściwej zawierają również spore ilości witaminy C, świetnie uzupełniają wszelkie niedobory witamin z grupy B (B1, B2, B6 oraz kwasu foliowego) oraz charakteryzują się podwyższoną zawartością manganu, pierwiastka odpowiedzialnego za utrzymanie w dobrym stanie i kondycji kości, mięśni oraz stawów.

Antocyjany występujące w owocach maliny właściwej hamują w ponad 40% aktywność enzymów stanu zapalnego, wykazując działanie podobne do niesterydowych leków przeciwzapalnych. Wysoka aktywność przeciwbakteryjna owoców maliny wiąże się z kolei przede wszystkim z obecnością elagotanin. Dotyczy ona szczepów, których źródłem zakażenia mogą być produkty żywnościowe, m.in. Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Salmonella enterica sv. Typhimurium, gatunki z rodzaju Listeria. Badania in vitro wykazały również aktywność hamującą wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych wywołujących zapalenie płuc, wrzody żołądka czy zapalenie górnych dróg oddechowych.

Dr Agnieszka Orzeł, Niwa Hodowla Roślin Jagodowych Sp. z o.o.

 

---

©Lioforte Sp. z o.o. Sp.k.

Dalsze rozpowszechnianie w/w wypowiedzi w całości lub ich fragmentów, oraz/lub zawartych w w/w tekście zdjęć wymaga uprzedniej zgody firmy Lioforte.

do góry
Instagram
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl