Wersje językowe
SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI!
Owoce liofilizowane a prozdrowotne żywienie człowieka
OWOCE LIOFILIZOWANE A PROZDROWOTNE ŻYWIENIE CZŁOWIEKA

O naszej gamie owoców liofilizowanych premium mówimy „Codzienna porcja zdrowia”. Nie są to przechwałki, ani zabieg marketingowy, lecz rzeczowa informacja o solidnych podstawach naukowych. Więcej informacji poniżej.

 

PIRAMIDA ŻYWIENIA

Piramida żywienia w prosty, obrazowy sposób pokazuje podstawowe zasady komponowania codziennego, zbilansowanego jadłospisu. Jest graficznym przedstawieniem sposobu odżywiania zalecanego przez specjalistów - w Polsce jest to Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) w Warszawie.

Piramida żywienia kilka lat temu zmieniła nazwę na Piramidę Zdrowego żywienia i Aktywności fizycznej*, podstawę piramidy stanowi bowiem codzienna porcja ruchu (według IŻŻ powinniśmy na aktywność fizyczną poświęcić codziennie ok. 30-45 min.) oraz żywność pełniąca kluczową rolę w zdrowym odżywianiu czyli owoce i warzywa (w proporcjach ¼ i ¾), rozłożone na 4-5 posiłków, spożytych w regularnych odstępach czasu. Owoce i warzywa powinny stanowić połowę tego, co w danym dniu zjemy.

 

*Źródło: www.izz.waw.pl/zasady-prawidowego-ywienia

 

SKALA ORAC

W komponowaniu codziennego, prozdrowotnego jadłospisu warto uwzględnić również tzw. skalę ORAC.

ORAC (skrót od ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity) to skala pokazująca moc przeciwutleniającą danego artykułu spożywczego. Im wyżej dany artykuł znajduje się na skali ORAC, tym skuteczniej zawarte w nim antyutleniacze radzą sobie z neutralizacją wolnych rodników. Zdolność do pochłaniania reaktywnych form tlenu (w naukowym języku oznacza to właśnie neutralizację wolnych rodników) wyrażana jest w mikromolach ekwiwalentu troloksu na 100 gramów produktu (μmol TE/100 g).

W 2007r. Departament Rolnictwa USA (United States Department of Agriculture, USDA) podał do publicznej wiadomości spis wartości ORAC dla 277 artykułów spożywczych pochodzenia roślinnego (owoce, warzywa, fasole, zboża, orzechy, zioła i przyprawy). Wśród owoców najwyżej na skali ORAC** uplasowały się tzw. owoce jagodowe (ang. berries):

 

Owoc

Total ORAC

μmol TE/100 g

Czarna malina

19220

Aronia

16062

Czarna porzeczka

7957

Jeżyna

5905

Malina

5065

Borówka

4669

Truskawka

4302

Czerwona porzeczka

3387

Agrest

3332

Dla porównania: jabłko - 3049, pomarańcza - 2103.

**Źródło: www.orac-info-portal.de/download/ORAC_R2.pdf

 

Wg Departamentu Rolnictwa USA***, żywność znajdująca się wysoko na skali ORAC przyczynia się do ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym, wpływa na opóźnienie procesów związanych ze starzeniem się zarówno ciała, jak i mózgu. Można zredukować ryzyko wystąpienia chorób związanych ze starzeniem się oraz pozytywnie oddziaływać na swoje zdrowie poprzez codzienne spożywanie żywności z czołówki skali ORAC.

***Źródło: www.ars.usda.gov/news-events/news/research-news/1999/high-orac-foods-may-slow-aging/

 

CERTYFIKAT EKOLOGICZNY

Wybierając to, co jemy tak, by wspierać zdrowie, kierujemy się zazwyczaj informacją o tym, co w danym pożywieniu jest (wartości odżywcze, witaminy, mikroelementy itp.) - to naturalne. Warto jednak również brać pod uwagę to, czego w danym pożywieniu nie ma. To pole działania certyfikatu rolnictwa ekologicznego, który gwarantuje nam, że w produktach spożywczych opatrzonych oficjalnym znakiem BIO/EKO nie znajdziemy tego, co w rolnictwie ekologicznym jest zabronione, w tym chemicznych pestycydów i herbicydów.

Certyfikat ekologiczny jest niezwykle ważny w przypadku liofilizowanych owoców i warzyw, które są koncentratami wartości odżywczych. Koncentratami substancji szkodliwych być nie powinny.

 

BADANIA NAUKOWE

Naukowcy coraz chętniej pochylają się nad właściwościami prozdrowotnymi owoców jagodowych i coraz częściej dochodzą do wniosku, że regularne spożywanie owoców z tej grupy ma konkretne oddziaływanie prozdrowotne, a także zapewnia skuteczne wsparcie w walce z chorobami przewlekłymi i cywilizacyjnymi.

Dla przykładu, niezwykle obiecująco przedstawiają się wyniki badań poświęconych czarnej malinie. Badaniami objęte były zarówno owoce świeże, jak i liofilizowane:

 

****Czarne maliny spowalniają postęp nowotworu poprzez oddziaływanie na setki genów / Black Raspberries Slow Cancer by Altering Hundreds of Genes (artykuł w j. angielskim);

****Źródło: Science Daily, Uniwersytet Stanowy Ohaio / Ohio State University

www.sciencedaily.com/releases/2008/08/080827163933.htm

 

*****Przeciwzapalne działanie proszku z liofilizowanej czarnej maliny we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego / Anti-inflammatory effects of freeze-dried black raspberry powder in ulcerative colitis (artykuł w j. angielskim);

*****Źródło : US National Library of Medicine National Institutes of Health

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3047236/

 

******Czarne maliny w testach klinicznych nowotworów: Przeszłość, teraźniejszość, przyszłość / Black raspberries in cancer clinical trials: Past, present and future (artukuł w j. angielskim);

******Źródło: US National Library of Medicine National Institutes of Health

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5008867/

 

*******Zahamowanie wzrostu przedrakowych i rakowych ludzkich linii komórkowych dzięki ekstraktom i komponentom czarnej maliny / Inhibition of the growth of premalignant and malignant human oral cell lines by extracts and components of black raspberries (artykuł w j. angielskim);

*******Źródło: PubMed/US National Library of Medicine National Institutes of Health

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15860443/

  

LIOFILIZACJA NAJLEPSZĄ OPCJĄ PROZDROWOTNĄ

Piramida żywienia opiera swoje zalecenia na spożywaniu owoców świeżych, jak najmniej przetworzonych. Wartości podane przez skalę ORAC również dotyczą owoców świeżych, surowych. Takie najlepiej spożywać.

Sezon na świeże owoce jagodowe jest jednak bardzo krótki. Co więc robić, gdy sezon właśnie się skończył, a na rozpoczęcie kolejnego przyjdzie nam poczekać nawet 10 miesięcy? Przetwórstwo owocowe proponuje 3 rozwiązania: mrożenie, suszenie konwencjonalne, liofilizację.

 

Suszenie konwencjonalne powoduje znaczny spadek wartości odżywczych owoców. Przykładowo: w przypadku jeżyny szacuje się, że ok. 40-50% antyoksydantów zawartych w owocu świeżym ulega zniszczeniu w procesie suszenia. Zawartość witaminy C może zmniejszyć się nawet o 80%. Mrożenie zachowuje wprawdzie wartości odżywcze, ale jest bardzo niewygodnym sposobem konserwacji, a odmrożone owoce tracą swoją strukturę i piękny wygląd.

Tylko liofilizacja pozwala owocom poddanym temu procesowi zachować niemal w całości zawarte w owocu świeżym witaminy, minerały i substancje aktywnie czynne. Aby tak się stało, liofilizacja musi zostać przeprowadzona z wykorzystaniem maszyn i sprzętu renomowanych firm, bez żadnych technologicznych „skrótów” w postaci dosuszania mikrofalami, które znacząco przyspieszają proces i czynią go bardziej rentownym, ale negatywnie wpływają na zawarte w owocu cenne składniki. W firmie Lioforte ten właściwy proces liofilizacyjny określamy mianem liofilizacji premium.

 

 ---

©Lioforte Sp. z o.o. Sp.k.

Dalsze rozpowszechnianie w/w tekstu w całości lub jego fragmentów, oraz/lub zawartych w nim zdjęć wymaga uprzedniej zgody firmy Lioforte.

do góry
Instagram
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl