

Owoc Miesiąca Marzec – WIŚNIA CAŁA BIO LIOFILIZOWANA
Wiśnia liofilizowana premium Lioforte to połączenie przyjemnie kwaskowatego smaku i intensywnego aromatu świeżych wiśni wraz z pysznie chrupiącą teksturą owocu liofilizowanego. Polecamy ją w szczególności tym, którzy lubią tradycyjne smaki w nowej, zaskakującej odsłonie.
Wiśnie ( Prunus cerasus L.) to skarbnica witamin A, C, E i K, minerałów (potas, fosfor, magnez, żelazo, miedź), przeciwutleniaczy i innych cennych, biologicznie aktywnych składników.
Wiśnia jest bogatym źródłem flawonoidów, które wykazują działanie przeciwutleniające i przeciwbólowe. Nadają owocom głęboką czerwono-niebieską barwę - im ciemniejsze wiśnie, tym lepsze dla zdrowia, zawierają bowiem wyższe stężenie w/w substancji.
Wiśnie to również cenne źródło kwasów organicznych (m.in., jabłkowego i cytrynowego) i pektyn, które mają właściwości wiążące toksyny, dzięki czemu organizm łatwiej może je usuwać.
Nasze wiśnie zostały zebrane w szczycie sezonu, są pełne słońca i smaku lata, za którym tak tęsknimy na przedwiośniu.Wiśnie liofilizowane premium Lioforte można chrupać prosto z paczki, można je również z powodzeniem wykorzystywać w pysznych, zdrowych przepisach. Warto pomyśleć o dodaniu ich do porannego musli, użyć do przygotowania galaretki lub kisielu, a także w słodkich wypiekach.
OWOC MIESIĄCA to seria, dzięki której możecie poznać jeszcze więcej owocowych smaków!
Każdy miesiąc to okazja do zakupu unikatowych propozycji owoców liofilizowanych, które nie są dostępne w naszej regularnej ofercie. Limitowane produkty z serii można zakupić wyłącznie w danym miesiącu.
Bądźcie z nami na bieżąco i dajcie się zaskoczyć kolejnymi, wyjątkowymi smakami Lioforte!
Owoc Miesiąca Styczeń – MORELA LIOFILIZOWANA
Morela (Prunus armeniaca L.) to wyjątkowy owoc, który jest tak samo pyszny jak zdrowy.
Za słoneczny, pomarańczowy kolor moreli odpowiada wysoka zawartość beta karotenu. Związek ten jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zapobiega rozwoju chorób, a także opóźnia procesy starzenia. Ponadto obecność beta-karotenu oraz witamin C i E sprawia, że morela jest idealnym owocem szczególnie dla osób dbających o wzrok i piękną skórę. Oprócz chrupiącej słodkości, morela oferuje mnóstwo dobroczynnych składników, jak np. potas, błonnik, żelazo, wapń, fosfor i witaminę B.
Morelę warto zatem chrupać dla urody, zdrowia i samej przyjemności!
Owoc Miesiąca Luty - LioTrio Malinowe
LioTrio Malinowe premium Lioforte to nasze autorskie połączenie chrupiącego smaku i walorów prozdrowotnych trzech malin (czerwonej, czarnej i złotej), naturalnych, bez żadnych dodatków, poddanych tylko i wyłącznie naszej liofilizacji premium Lioforte.
Malina właściwa (Rubus idaeus L.) jest jednym z najcenniejszych dla zdrowia owoców. Od wieków stosowana jest (głównie w formie soków i syropów) w stanach przeziębieniowych i grypopodobnych, w celu ogólnego wzmocnienia organizmu i walki z infekcją. Działanie wzmacniające i odżywcze malin sprawdza się również w okresie wzmożonego wysiłku fizycznego i/lub osłabienia psychicznego.
Owoc maliny zawiera cenny kwas elagowy, organiczny związek chemiczny z grupy polifenoli. Największa zawartość kwasu elagowego znajduje się w owocach liofilizowanych, zaś obróbka termiczna powoduje znaczący spadek zawartości kwasu elagowego w danym owocu.
Malina czarna (Rubus occidentalis, podrodzaj Idaeobatus), zwana również maliną zachodnią, to mniej znany od maliny właściwej, występujący w Polsce owoc, który - ze względu na potwierdzone właściwości prozdrowotne - zdecydowanie powinien na stałe zagościć w diecie wspierającej zdrowie i budującej odporność.
Podstawowym wyróżnikiem czarnej maliny jest wysoka zawartość antocyjanów i polifenoli oraz najwyższy potencjał antyoksydacyjnych wśród polskich superowoców. Mówienie o czarnej malinie jako o skoncentrowanym koktajlu naturalnych substancji odżywczych i „czarnym koniu” pomagającym wygrywać wyścig o dobre zdrowie, jest jak najbardziej uzasadnione i zgodne z wynikami badań naukowych.
Malina złota (Rubus idaeus L.) charakteryzuje się niższą zawartością antocyjanów, przy jednoczesnej wyższej zawartości polifenoli i kwasu askorbinowego w porównaniu do maliny czerwonej. Spożycie 100g świeżych owoców pozwala pokryć 50% minimalnego dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Regularne spożywanie malin o tym kolorze wspiera zdrowy wygląd i dobre samopoczucie: poprawia jędrność skóry, sprzyja unormowaniu wahań nastroju.