Wersje językowe
SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI!
Które owoce jagodowe liofilizowane są najbardziej pomocne przy wiosennych przeziębieniach?

 

Wiosna to pora roku, gdy chcemy już więcej słońca i cieplejszych dni. Jest to jeden z okresów wzmożonych przeziębień. Na przełomie marca/kwietnia powinniśmy zadbać jeszcze bardziej o naszą odporność. Jak to zrobić?

Poniżej owoce, które świetnie sprawdzają się w budowaniu odporności:

Na pierwszym miejscu wymieniłabym tutaj aronię. Aronia jest jednym z najbogatszych źródeł polifenoli, które wspierają nasze zdrowie. Jej owoce posiadają wiele związków o właściwościach antyoksydacyjnych, takich jak: flawonole, antocyjany, garbniki oraz fenolokwasy. Nie można zapomnieć o ogromnej ilości witaminy C, która wspomaga naszą odporność.

Na uwagę zasługuje także czarna porzeczka. Pamiętam z dzieciństwa, jak mama powtarzała aby pić soki z czarnej porzeczki, bo to wspomaga odporność. Wtedy tego nie rozumiałam i pamiętam tylko ten cierpki smak. Teraz wiem, że czarna porzeczka jest ogromnym źródłem witaminy C i realnie przyczynia się do poprawy zdrowia!

Kolejnym owocem o którym warto pomyśleć w kontekście odporności jest rokitnik. Owoce rokitnika są bardzo dobrym źródłem witaminy C. Rokitnik ma jej aż trzy razy więcej niż czarna porzeczka. Owoce rokitnika wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, bakteriobójcze i uszczelniające naczynia krwionośne. Świetnie sprawdzą się na wiosnę.

Nie mogę pominąć czarnej maliny, czarnych jagód i jeżyn, które również chronią nas przed przeziębieniem!

Ps. Przy okazji tematu odporności i jej wspomagania chciałabym zwrócić uwagę na suplementację witaminy D. Odpowiedni poziom tej witaminy również odgrywa ogromną rolę w budowaniu odporności!

Wniosek: codzienna porcja owoców jagodowych liofilizowanych Lioforte oraz suplementacja witaminy D znacząco obniża ryzyko infekcji. 

 

~ mgr Patrycja Marszalec, dietetyk

 

do góry
Instagram
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl