Wiosna to pora roku, gdy chcemy już więcej słońca i cieplejszych dni. Jest to jeden z okresów wzmożonych przeziębień. Na przełomie marca/kwietnia powinniśmy zadbać jeszcze bardziej o naszą odporność. Jak to zrobić?
Poniżej owoce, które świetnie sprawdzają się w budowaniu odporności:
Na pierwszym miejscu wymieniłabym tutaj aronię. Aronia jest jednym z najbogatszych źródeł polifenoli, które wspierają nasze zdrowie. Jej owoce posiadają wiele związków o właściwościach antyoksydacyjnych, takich jak: flawonole, antocyjany, garbniki oraz fenolokwasy. Nie można zapomnieć o ogromnej ilości witaminy C, która wspomaga naszą odporność.
Na uwagę zasługuje także czarna porzeczka. Pamiętam z dzieciństwa, jak mama powtarzała aby pić soki z czarnej porzeczki, bo to wspomaga odporność. Wtedy tego nie rozumiałam i pamiętam tylko ten cierpki smak. Teraz wiem, że czarna porzeczka jest ogromnym źródłem witaminy C i realnie przyczynia się do poprawy zdrowia!
Kolejnym owocem o którym warto pomyśleć w kontekście odporności jest rokitnik. Owoce rokitnika są bardzo dobrym źródłem witaminy C. Rokitnik ma jej aż trzy razy więcej niż czarna porzeczka. Owoce rokitnika wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, bakteriobójcze i uszczelniające naczynia krwionośne. Świetnie sprawdzą się na wiosnę.
Nie mogę pominąć czarnej maliny, czarnych jagód i jeżyn, które również chronią nas przed przeziębieniem!
Ps. Przy okazji tematu odporności i jej wspomagania chciałabym zwrócić uwagę na suplementację witaminy D. Odpowiedni poziom tej witaminy również odgrywa ogromną rolę w budowaniu odporności!
Wniosek: codzienna porcja owoców jagodowych liofilizowanych Lioforte oraz suplementacja witaminy D znacząco obniża ryzyko infekcji.
~ mgr Patrycja Marszalec, dietetyk