Wersje językowe
SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI!
Czarna porzeczka okiem dietetyka – co jest w tym owocu takiego wyjątkowego?

Gdy byłam dzieckiem, mama zawsze podawała mi sok z czarnej porzeczki na wzmocnienie odporności i w walce z infekcją. Nie bez powodu, ponieważ czarna porzeczka to ogromne źródło witaminy C, która odpowiedzialna jest w dużej mierze za odporność.

Czarne porzeczki są owocami o dużej wartości zdrowotnej przy jednocześnie niskiej wartości kalorycznej i niskim indeksie glikemicznym. 100 g tych owoców to jedyne 51 kcal!

Tak, jak już wspomniałam, porzeczki są świetnym źródłem witaminy C, ale dostarczają także pewnych ilości witaminy B1, B2, B6, beta-karotenu, witaminy E, folianów, wapnia, żelaza, potasu i magnezu. W owocach czarnej porzeczki znajdziemy także związki biologicznie czynne o działaniu antyoksydacyjnym tj. flawonoidy oraz kwasy fenolowe.  

Związki zawarte w owocach czarnej porzeczki mają działanie przeciwnowotworowe, wpływają na obniżenie poziomu zbyt wysokiego stężenia cholesterolu, regulują poziom glukozy we krwi oraz wspomagają leczenie Helicobacter pylori. Jest to ważne z punktu widzenia dietetyka, ponieważ na przykład zakażenie H. Pylori może być uciążliwe i nieść za sobą problemy żołądkowo-jelitowe, których leczenie wymaga czasu i odpowiedniej diety.

Badania pokazują, że owoce czarnej porzeczki wykazują również działanie przeciwzapalne, obniżające glikemię poposiłkową oraz poprawiają trawienie dzięki dużej ilości błonnika.

Także tych korzyści prozdrowotnych jest naprawdę bardzo dużo!

Jedyny minus, który widzę, to cierpki smak tego owocu, ale patrząc z perspektywy korzyści - zdecydowanie można pominąć ten fakt.

 

Jeśli natomiast sięgniemy po czarną porzeczkę liofilizowaną premium Lioforte, zaskoczy nas ona przyjemną chrupkością. Liofilizowane owoce czarnej porzeczki można dodać np. do koktajlu lub owsianki.

 

~ mgr Patrycja Marszalec dietetyk kliniczny

do góry
Instagram
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl