Wersje językowe
SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI!
Beza, instaowsianka, gorzka czekolada z lio owocami premium Lioforte
Beza, instaowsianka, gorzka czekolada z lio owocami premium Lioforte

Zobaczcie jak łatwo wykorzystywać nasze owoce liofilizowane premium Lioforte w prostych i zdrowych przepisach autorstwa Karoliny Wilk, autorki bloga Szczęście jest proste/Kinka.com.pl.

 

 

DOMOWA CZEKOLADA Z OWOCAMI LIOFILIZOWANYMI PREMIUM LIOFORTE

 

Składniki:

100 g masła,

40 g pasty kokosowej lub masła orzechowego, migdałowego (do wyboru – kto, co lubi),

3 łyżki kakao,

2 łyżki cukru pudru,

2-3 krople olejku migdałowego.

 

Dodatkowo:

wiórki kokosowe,

garść malin liofilizowanych Lioforte

garść czarnych porzeczek Lioforte

 

Wykonanie:

Masło stopić, wymieszać z pozostałymi składnikami, lekko podgrzewając. Uwaga! Jeśli masa się zagotuje, może się oddzielić tłuszcz, a część stała zamienić w grudki. Wtedy bez paniki - wyłączamy kuchenkę, dodajemy do masy łyżkę gęstej śmietany i mieszamy za pomocą rózgi kuchennej.

Wykładamy masę na formy wyłożonej papierem do pieczenia, wygładzamy. Wkładamy na 10-15 minut do lodówki. Wyjmujemy, dekorujemy dodatkami, wkładamy do zamrażalnik na ok. 2 godziny. Wyjmujemy, kroimy na kawałki i w ten sposób mamy idealny, zdrowy deser do kawy!

INSTAOWSIANKA

Składniki:

250 ml mleka,

łyżka masła orzechowego,

kilka łyżek płatków owsianych.

 

Dodatkowo:

płatki owsiane błyskawiczne,

maliny czerwone i czarne liofilizowane Lioforte

czarne porzeczki liofilizowane Lioforte

migdały,

granola,

banan,

borówki,

świeże kwiaty lub mięta.

 

Wykonanie:

Mleko zagotowujemy z płatkami owsianymi i masłem orzechowym, przelewamy do miski. Dekorujemy dodatkami. Zdrowe i pyszne w jednym!

EFEKTOWNA BEZA DEKOROWANA OWOCAMI LIOFILIZOWANYMI PREMIUM LIOFORTE

Składniki na bezę:

2 białka,

szczypta soli,

140 g cukru,

łyżeczka mąki ziemniaczanej.

 

Składniki na krem:

kremówka 250 ml,

2 łyżeczki cukru pudru.

 

Dodatkowo:

garść borówek

garść malin liofilizowanych Lioforte,

garść owoców aronii liofilizowanych Lioforte,

garść migdałów.

 

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier - stopniowo, łyżka po łyżce, ubijając aż cukier się rozpuści; można sprawdzić, czy rozcierając masę w palcach czujemy cukier.

 

Na papierze do pieczenia odrysowujemy okrąg, np. biorąc talerz deserowy. Wykładamy masę, formujemy bezę, w środku robimy niewielkie wgłębienie. Bezę pieczemy 30 minut w 140 stopniach z termoobiegiem, a następnie 2 godziny w 100 stopniach z termoobiegiem. Można to zrobić dzień wcześniej.

 

Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem. Wykładamy na ostudzoną bezę, dekorujemy owocami. Najlepiej wybrać takie, które będą doskonale przełamywały słodkość bezy lekko kwaskowatym smakiem.

---

Autor przepisów i zdjęć: Karolina Wilk/Kinka, www.kinka.com.pl

©Lioforte Sp. z o.o.

Dalsze rozpowszechnianie w/w przepisów i/lub całości lub zdjęć wymaga uprzedniej zgody firmy Lioforte oraz autorów poszczególnych przepisów.

do góry
Instagram
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl