Zobaczcie jak łatwo wykorzystywać nasze owoce liofilizowane premium Lioforte w prostych i zdrowych przepisach autorstwa Karoliny Wilk, autorki bloga Szczęście jest proste/Kinka.com.pl.
DOMOWA CZEKOLADA Z OWOCAMI LIOFILIZOWANYMI PREMIUM LIOFORTE
Składniki:
100 g masła,
40 g pasty kokosowej lub masła orzechowego, migdałowego (do wyboru – kto, co lubi),
3 łyżki kakao,
2 łyżki cukru pudru,
2-3 krople olejku migdałowego.
Dodatkowo:
wiórki kokosowe,
garść malin liofilizowanych Lioforte
garść czarnych porzeczek Lioforte
Wykonanie:
Masło stopić, wymieszać z pozostałymi składnikami, lekko podgrzewając. Uwaga! Jeśli masa się zagotuje, może się oddzielić tłuszcz, a część stała zamienić w grudki. Wtedy bez paniki - wyłączamy kuchenkę, dodajemy do masy łyżkę gęstej śmietany i mieszamy za pomocą rózgi kuchennej.
Wykładamy masę na formy wyłożonej papierem do pieczenia, wygładzamy. Wkładamy na 10-15 minut do lodówki. Wyjmujemy, dekorujemy dodatkami, wkładamy do zamrażalnik na ok. 2 godziny. Wyjmujemy, kroimy na kawałki i w ten sposób mamy idealny, zdrowy deser do kawy!
INSTAOWSIANKA
Składniki:
250 ml mleka,
łyżka masła orzechowego,
kilka łyżek płatków owsianych.
Dodatkowo:
płatki owsiane błyskawiczne,
maliny czerwone i czarne liofilizowane Lioforte
czarne porzeczki liofilizowane Lioforte
migdały,
granola,
banan,
borówki,
świeże kwiaty lub mięta.
Wykonanie:
Mleko zagotowujemy z płatkami owsianymi i masłem orzechowym, przelewamy do miski. Dekorujemy dodatkami. Zdrowe i pyszne w jednym!
EFEKTOWNA BEZA DEKOROWANA OWOCAMI LIOFILIZOWANYMI PREMIUM LIOFORTE
Składniki na bezę:
2 białka,
szczypta soli,
140 g cukru,
łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Składniki na krem:
kremówka 250 ml,
2 łyżeczki cukru pudru.
Dodatkowo:
garść borówek
garść malin liofilizowanych Lioforte,
garść owoców aronii liofilizowanych Lioforte,
garść migdałów.
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier - stopniowo, łyżka po łyżce, ubijając aż cukier się rozpuści; można sprawdzić, czy rozcierając masę w palcach czujemy cukier.
Na papierze do pieczenia odrysowujemy okrąg, np. biorąc talerz deserowy. Wykładamy masę, formujemy bezę, w środku robimy niewielkie wgłębienie. Bezę pieczemy 30 minut w 140 stopniach z termoobiegiem, a następnie 2 godziny w 100 stopniach z termoobiegiem. Można to zrobić dzień wcześniej.
Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem. Wykładamy na ostudzoną bezę, dekorujemy owocami. Najlepiej wybrać takie, które będą doskonale przełamywały słodkość bezy lekko kwaskowatym smakiem.
---
Autor przepisów i zdjęć: Karolina Wilk/Kinka, www.kinka.com.pl
©Lioforte Sp. z o.o.
Dalsze rozpowszechnianie w/w przepisów i/lub całości lub zdjęć wymaga uprzedniej zgody firmy Lioforte oraz autorów poszczególnych przepisów.